YRKESSJÅFØR
Alle som vil arbeide som yrkessjåfør må ha yrkessjåførkompetanse i tillegg til førerkortet for tungbil.
Yrkessjåførkompetansen oppnås ved å gjennomføre grunnutdanning og bestå en teoriprøve. Kompetansen skal vedlikeholdes, slik at alle yrkessjåfører må delta på regelmessig etterutdanning hvert femte år.
Vi tilbyr 35 timers etterutdanning godstransportkurs og 140 timers komprimert grunnutdanning godstransport.


YSK 35 timer kurs informasjon ( EYDPG full etterutdanning kombinert person /gods )
Etterutdanningen må gjennomføres hvert femte år.
Det skal ikke avlegges noen prøve i forbindelse med etterutdanningen.
Denne ordningen omfatter alle sjåfører som kjører mot vederlag (lønn og andre økonomiske eller materielle godtgjørelser).
Etterutdanning kan kun gjennomføres innenfor den/de førerkortklasse man har
Yrkessjåførbeviset må hentes senest tre måneder etter avsluttet utdanning
Statens vegvesen (Vegdirektoratet) har utarbeidet en læreplan for yrkessjåførutdanningen. Læreplanen er felles for både grunn- og etterutdanning. Temaer det skal undervises i etterutdanningen er nedfelt i Yrkessjåførforskriften § 50.
Fristen for når du skal gjennomføre etterutdanning tar utgangspunkt i det førerkortet du hadde når forskriften ble innført. Dette var for buss 10.09.2008 og for lastebil 10.09.2009. De første som tar etterutdanning og fornyer etter disse reglene, gjør dette fra 2011 for bussførere og fra 2012 for lastebilførere. Har du fornyet, utvidet eller gjort endringer i førerkortklassene på tungbil etter 10. september 2008/2009 og er usikker på når du skal ta etterutdanning, ta kontakt med en av Statens vegvesens trafikkstasjoner. Det samme dersom du har kortere gyldighet på førerkortet, på grunn av helse eller andre årsaker.
Utenlandsk førerett
Personer som har utenlandsk førerett fra stat utenfor EØS, og som kan gjennomføre etterutdanning i Norge, skal ha tatt etterutdanning og fått utstedt yrkessjåfør innen 10.september 2013 for bussklassene og innen 10. september 2014 for lastebilklassene.
Sjekk førerkortets bakside for å finne fristen
Det er først ved fornyingen kode 95 (kode for yrkessjåførkompetanse) vil bli påført førerkortet eller at det utstedes eget yrkessjåførbevis. For å sjekke når du må fornye/ta etterutdanning første gang, sjekk førerkortets bakside når førstegangsutstedelsen var i rubrikk 10 og utløpsdato i rubrikk 11 og sammenlikn datoene med hva du finner i vedleggene.

140 timer grunnutdanning godstransport
Alle som tar førerkort for tungbil (førerkortklassene C1/C/E eller D1/D/E og skal arbeide som yrkessjåfør, må i tillegg til føreropplæring også gjennomføre grunnutdanning for yrkessjåfører. Med yrkessjåfør menes person som transporterer personer eller gods mot vederlag, dvs. får betaling.
Det er egen opplæring for de som skal drive persontransport (førerkort klasse D1, D1E, D, DE) og for de som skal drive godstransport (førerkort klasse C1, C1E, C, CE). Ved utvidelse fra buss til lastebil eller omvendt er det egen, kortere opplæring. Gjennomført utdanning og bestått prøve, dokumenteres med eget kompetansebevis
Omfang av grunnutdanningen
For å få utstedt kompetansebeviset må nye yrkessjåfører etter 10. september 2008 (buss)/2009(lastebil) gjennomgå en 280 timers opplæring med en etterfølgende teoretisk prøve. 20 av timene vil være individuell kjøring i et kjøretøy i den aktuelle kategorien.
Det vil også være mulig å ta en komprimert opplæring på 140 timer, men for aldersgruppen 18–23 år vil det gi noe begrensede rettigheter. 10 av timene vil være individuell kjøring i et kjøretøy i den kjøretøykategorien man ønsker yrkeskompetanse. De som tar komprimert opplæring må opp til den samme prøven som de som tar full grunnopplæring.
For å utvide til en annen kjøretøykategori (buss til lastebil eller omvendt), vil det bli krevd 70 timer (35 timer i komprimert utdanning), hvorav 5 timer er individuell kjøring på det «nye» kjøretøyet. Også her vil det bli en teoretisk prøve med spørsmål knyttet til kjøretøyspesifikke emner.
Den teoretiske prøven avlegges på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner. Utformingen og omfanget vil bli tilsvarende dagens førerprøver, men med spørsmål knyttet til yrkessjåføropplæringen.
Timeberegning
Læreplanen er delt opp i moduler. Fordi modulene dekker både full og komprimert grunnutdanning og i tillegg skal dekke en eventuell kjøretøyspesifikk tilleggsutdanning, vil det være ulike timekrav knyttet til de ulike modulene for at det forskriftsfestede timetallet skal gå opp. Dette framgår av tabellen under. Timetallene er oppgitt i klokketimer og er å betrakte som minimumskrav.